Schapenvachtjes

We hebben onze tuinstoelen en een tuintafeltje weggeven aan een buurvrouw hier op het terrein die er erg blij mee is. Daarvoor in de plaats zijn twee rotan stoeltjes gekomen die we heel graag een schapenvacht gunden en ons zelf ook, want ze houden ons lekker warm als het buiten nog wat fris is of als het ’s avonds afkoelt. Maar omdat ik geen vacht met een een achterkant van leer wil van een schaap dat daarvoor wordt geslacht, ben ik gaan zoeken naar vegetarische schapenvachten. Die bestaan! Het zijn zogenaamde viltvachten. Het schaap wordt geschoren en huppelt vrolijk verder en de vacht wordt vervolgens vastgemaakt op gevilte wol. Bij mijn zoektocht kwam ik terecht op Jouw Unieke Viltvacht. Op deze website vertelt Hannah enthousiast over haar werkwijze en filosofie.

Water en zeep

Ze legt uit dat de meeste schapenrassen één keer per jaar worden geschoren. Ze verzamelt de wol direct na het scheren door het in katoenen doeken te rollen. Voor het viltproces legt ze een laag losse (gekaarde) wol op de achterkant van de vacht en door middel van een eeuwenoude techniek met water, zeep en wrijving, vilt ze de losse wol vast aan de vacht. 
Het hete water zorgt ervoor dat de schubben van de haren openspringen, de zeep geleidt het water, de wrijving zorgt ervoor dat de haren in elkaar grijpen en de afkoeling dat de wol krimpt. Zo ontstaat een prachtig stevige achterkant, en is de bovenkant precies zoals hij van het schaap afkomt. 

Rust

Ik lees in een blogje dat ze probeert om wol van schapen af te nemen die in rust zijn geschoren en die worden geknipt in plaats van met de machine geschoren. Ze heeft zelf ook een scheercursus gevolgd. De wol die ze gebruikt komt uit een straal van 20 km rondom haar woonplek en de gekaarde wol die ze gebruikt voor het vilt komt uit Noord-Holland. De viltvachten van Hannah zijn een 100% Nederlands product. Hannah geeft ook workshops.

Drentse heideschapen

Toen ik dit allemaal las, was ik verkocht! Deze manier van werken spreekt mij zeer aan. Ik bestelde twee vachtjes via de mail en had leuk contact met Hannah. Ze vertelde dat de vachten van onze schapen komen van Drentse heideschapen die lopen in Lunteren. Hoe leuk is dat!

Het resultaat op de foto’s is prachtig zoals je ziet, maar wat veel belangrijker is: de rotan stoeltjes zitten heerlijk met zo’n vachtje erin en wij blijven lekker warm. En Lucky ook!

Tiny terugblik

Ik houd helemaal niet van terugblikken of achterom kijken. Ik luister liever niet naar die eindeloze herhaling van oude nieuwsfeiten in de media rond deze tijd van het jaar. Wat geweest is geweest, vind ik. Ik probeer per dag te leven of stiekem een beetje vooruit te kijken. Maar de titel van dit blogje is toch echt ‘Tiny terugblik’. Omdat dit jaar erg bijzonder was, maak ik met de volgende opsomming een tiny uitzondering:

Ontspullen, ontwerp en bouw tiny house, vakantiehuisjes, verhuizingen en verplaatsingen, Nieuwegein, Lage Vuursche, Nieuwegein, Zeist, Kleinhuizen, veranda (opbouwen, afbouwen en weer opbouwen), watertank (ingraven, uitgraven en weer ingraven), wandelen met zus Evelien en ezel Fanny, picknicktafel, hangmat, heel veel zonnestralen, blij met zonnepanelen, relaxte poezendieren, open dagen, buiten slapen, zwemmen in het kanaal, buiten eten, pizzaoven, Engelandreis met de Roden Girl Choristers, de Veldfuif, meer dan voldoende cherrytomaatjes van ons groentetuintje, tv- opname De staat van het klimaat, bijwonen liveshow, fotoreportage FBTO, figurant in het Sinterklaasjournaal, blij met pelletkachel, verlichte veranda, kerstboom en vandaag oliebollen bakken op de veranda!

Een verlichte veranda en koud water

Toen ik woensdag aan het einde van de middag thuis kwam en in de regen het donkere terrein over fietste, ging er ineens kerstverlichting aan bij ons huisje, sterker nog bij onze veranda! ’s Ochtends was er alleen nog het dek van de veranda en aan het einde van de dag stond er een prachtige overkapping van Douglas hout mét lampjes. Wat een verrassing! Daan was die dag met zijn broer en een vriend flink aan de klus geweest en toen ik aan kwam fietsten deed hij op afstand de verlichting aan. Heel fijn om weer een overkapping te hebben, voor zandschoenen, paraplu’s, regenpakken en waar het rek met was droog kan staan. Daarnaast kunnen er plantjes hangen en mijn schommelstoel heeft weer een plekje gekregen, die overigens wel een schuur- en verfbeurt kan gebruiken na alle regen.

Appeltaart en thee

Er is nog een andere overkapping in de maak hier op het terrein voor een gezamenlijke vuurplaats. Aangezien er hier straks 15 huisjes staan en we dus uitgroeien tot een flinke groep mensen, is het handig om voor overleg zo’n plek te hebben. Daarnaast is het ook gezellig! Vrijdag heb ik geholpen met brengen van appeltaart en thee 😉 en ik heb geassisteerd met het aangeven van boor/schroefmachines en schroeven, moet ook gebeuren.

Inventief

Het koude weer van de afgelopen dagen levert mooie plaatjes op van witte bomen en plantjes, maar zorgde ook voor wat ongemak. Zaterdagavond kwamen we erachter dat er geen warm water meer uit de kraan kwam. Daan probeerde van alles en las de gebruiksaanwijzing er op na, maar kon er ook samen met buurman Mike in eerste instantie geen oplossing voor vinden. Daan had wel het idee dat het te maken had met de vorstbeveiliging die op de geiser zit en dat deze omdat het te koud wordt in de disselkast dan stopt met de warmwatertoevoer. Hij leende een kacheltje bij onze nieuwe buren Sandor en Tula, zette deze in de disselkast en na verloop van tijd, hadden we weer warm water! We gaan nu ook zo’n kacheltje aanschaffen en Daan gaat het zo inrichten met tijdschakelaar etc dat het kacheltje gaat verwarmen op het moment dat het te koud wordt in de dissel. Je (in ieder geval Daan) wordt erg inventief van wonen in een tiny house.

Park Vliegbasis Soesterberg

Zondag hebben we onze nieuwe woonomgeving weer wat verder verkend en hebben we gewandeld op Park vliegbasis Soesterberg. Een hele bijzondere plek waar je in de natuur kunt wandelen en op de voormalige landingsbaan, waar oude vliegtuigen zijn gestald. Er is ook een museum waar Daan en ik de volgende keer eens willen kijken.

Verhuisd met sterallures?

Het was lang stil vanaf mijn kant maar er is dan ook heel veel gebeurd en dat kost energie dus de energie om een stukje te schrijven was er even niet. Sinds 1 oktober staan we met ons huisje op voormalig Kamp van Zeist in de gemeente Zeist, aan de rand van Soesterberg en niet geheel onbelangrijk: met het Zeister bos als onze achtertuin. Het terrein, dat nu nog een grote zandvlakte is, heeft veel verschillende bestemmingen gekend en zal in de toekomst teruggegeven worden aan de natuur. In de tussentijd gaan wij, in samenwerking met leegstandsbeheerder HOD en eigenaar Rijksvastgoedbedrijf, waken over het terrein en het een zetje geven in de goede richting: natuur. Wij gaan het terrein bewonen met in totaal 15 huisjes, een uitbreiding van Kleinhuizen Nieuwegein.

Snel schakelen

In de laatste week van september moesten we snel schakelen: samen met de buren Mike en Floor moesten we in dat laatste weekend met onze huisjes verplaatsen naar het Kamp van Zeist omdat er per 1 oktober geen bewaking meer op het terrein aanwezig zou zijn. Alle benodigde vergunningen werden op zeer korte termijn geregeld dus moesten wij onze belofte inlossen: namelijk de toezegging dat we binnen een week kunnen verplaatsen naar een nieuwe locatie. En dat is gelukt! Het was een flinke fysieke actie: veranda afbouwen, watertank uitgraven, zonnepanelen loskoppelen, alle losse spullen in dozen en de meubels uit het huisje halen. Daarbij is het ook best wel spannend om achter je huisje aan te rijden op de snelweg! Op de nieuwe plek moest alles natuurlijk weer worden aangesloten en opgebouwd. Gaten en geulen voor de watertank en riolering/elektra moesten worden gegraven en de veranda, die hier een andere look krijgt, is deels weer opgebouwd door Daan en nu zijn we al weer aardig ingeburgerd hier op de nieuwe plek.

Energie

We genieten ontzettend van de rust en het bos om ons heen. De herfst is zo prachtig! Ik ben erg dankbaar dat ik hier mag wonen. Ondertussen staan we er al lang niet meer met twee huisjes want bijna elk weekend komt er wel een huisje vanuit Nieuwegein hier naar toe en inmiddels ook vanaf andere plekken rond Utrecht want ook voor de overige zeven plekken hebben we enthousiaste tiny house bewoners kunnen vinden. De teller staat nu op negen. Ik krijg erg veel energie van deze nieuwe ontwikkelingen en het is fantastisch om met alle ‘oude’ buren en een club nieuwe mensen deze plek tot een mooie groene leefomgeving te maken.

Zand

Het enige nadeel van deze plek op dit moment is het zand. De grote betonnen stelconplaten die op dit terrein lagen, zijn grotendeels verwijderd en daaronder ligt zand, heel veel zand. Dit vind je vervolgens overal in huis en in zelfs in je bed! Maar de aanbouw van de veranda en een goede voetenveger helpt en het is fijn dat het even niet zoveel regent. Alhoewel we de buien nog steeds erg waarderen in verband met het vullen van onze watertank. En wie woont er nu op zo’n unieke plek vrijstaand midden in het bos?

Dikke vrienden

De poezen zijn natuurlijk ook mee verhuisd en ze hebben zich dapper geweerd tijdens alle verhuisperikelen. Het fijne is dat ze alleen maar hoeven te wennen aan een nieuwe plek want het huisje is voor hen bekend. Het zijn nooit dikke vrienden geweest, maar ze hebben nu beide een favoriet plekje in huis gevonden: een schapenvachtje op de bovenste traptrede. Dus gooiden ze hun principes overboord en liggen ze regelmatig met z’n tweetjes dicht tegen elkaar aan op dit fijne plekje. Ik zou er zo zelf willen gaan liggen.

De stem van Daan

We genieten op deze nieuwe plek, maar hebben gelukkig nog prachtige foto’s en filmbeelden van onze oude plek in Nieuwegein waar we zo’n mooi voorjaar en een prachtige zomer hebben beleefd. Vlak voor onze verhuizing kwam er namelijk een fotograaf langs die foto’s van ons, de poezen en ons huisje heeft gemaakt voor de FBTO. We dachten dat dit in twee uurtjes gepiept zou zijn, maar het werd een flinke fotoshoot van een aantal uren! Het was wel ontzettend leuk om mee te maken. We konden goed opschieten met de fotograaf Erik Karst en hij heeft echt prachtige foto’s gemaakt. Daarnaast kregen we Jort Kelder met een cameraploeg op bezoek voor het televisieprogramma ‘De staat van het Klimaat’. Daan en ik zijn ook nog bij de live-uitzending geweest. Alweer zo’n toffe ervaring! De grappigste reactie kwam van een collega van Daan die in de keuken stond en erg verbaasd was toen ze ineens de stem van Daan vanuit haar huiskamer hoorde 🙂

Sinterklaasjournaal

In oktober deden we boodschappen bij de Plus in Soesterberg en zagen daar Youp van ’t Hek voor een camera een verhaaltje doen over pepernoten. We waren dit voorval geheel vergeten, totdat een studiegenoot van Daan appte: ‘Ik heb je in het Sinterklaasjournaal gezien!’ En ja hoor, het filmpje terugkijkend, zie je ons achter Youp langs lopen de winkel in. Mijn collega’s willen inmiddels mijn handtekening en houden hun hart vast wat betreft mijn sterallures….

Het goede leven

Ezel

Het is alweer een hele dikke en warme maand geleden dat ik voor het laatst iets plaatste en er is veel gebeurd in de tussentijd! Zo was er weer een open dag in juli die Daan deze keer in zijn eentje managede terwijl ik in de bossen van Olst samen met m’n zus een flinke wandeling maakte met ezel Fanny. Dat was een verjaardagscadeautje van haar aan mij en ik vond het ontzettend leuk! De ezel was erg lief, we hadden een rijkelijk gevulde picknickmand bij ons, de route was prachtig en last but not least het was heel gezellig samen met m’n zus.

Drone

Ondertussen kreeg Daan een heel leuk cadeautje te leen van zijn collega: een drone. Daar heeft hij prachtige beelden mee gemaakt van ons dorpje en ons huisje. Zowel jonge als oude (buur)jongetjes genoten van dit speelgoed. En terwijl onze buren het allereerste duurzame festival in Kleinhuizen ‘de Veldfuif’, aan het organiseren en voorbereiden waren, gingen wij als chauffeur en begeleiding mee met de Roden Girl Choristers voor een week naar Engeland. In Lincoln, Norwich, Cambridge en Ely zongen zij de sterren van de hemel tijdens een mis, een masterclass en in de evensongs. Het was een intensieve maar wederom prachtige week.

  • Klaar voor de open dag

Veldfuif

Bij thuiskomst vielen we met onze neus in de Veldfuif! Onze buren hadden veel werk verzet en het terrein was dan ook zeer festival waardig. Met een hoofdpodium, gemaakt van strobalen, voor de bandjes die versterkt speelden, een parcours voor de groene cross: hard fietsen op minifietsjes (ook voor volwassenen!), een aantal workshoplocaties, podia voor akoestische sessies op en rond de veranda’s van de tiny houses en een ‘Luisterfuif’ in de boomgaard waar je met een koptelefoon op een rustmomentje kon beleven en ondertussen kon luisteren naar de verhalen van de bewoners, zag het er zeer professioneel uit.

Mok

Natuurlijk was er ook genoeg te eten en te drinken: biologische frietjes bij de frietfiets, een geurige en smaakvolle, door een barista gemaakte, koffie of een biertje van de tap. Deze drankjes dienden wel genuttigd te worden in je eigen meegebrachte mok en als je die niet had, kon je er één aanschaffen van de kringloopwinkel. Zo zorgden we voor zo weinig mogelijk afval. Daan en ik hebben samen met onze buren flink wat verse pizza’s gebakken in de ‘buiten pizzaoven’ voor alle vrijwilligers en bandleden. Ik was me die dag een aantal keren zeer bewust van het feit dat het toch wel heel bijzonder is zo’n festival in je ’tuin’. Een hele mooie ervaring. Ondanks de slechte weersvoorspelling, kwamen er toch nog flink wat bezoekers en werd het gezellig druk toen het zonnetje erbij kwam. Een zeer geslaagde eerste editie dus!

Zwemmen en buiten slapen

In de week erna moesten we allemaal een beetje bijkomen. Dat was goed mogelijk want de hitte deed in die week ook Kleinhuizen aan en als het zo warm is, moet je je tempo en je leven in en om je tiny house een beetje aanpassen. Marjolein Jonker scheef er een stukje over. Wij gingen erg veel zwemmen in het kanaal dat grenst aan ons terrein om af te koelen na een warme fietstocht vanaf ons werk en sliepen heerlijk, koel buiten onder een klamboe op onze veranda want binnen op onze slaapvide was het veel te warm om te kunnen slapen. Een zeil over de golfplaten van de veranda gaf overdag net iets meer schaduw en koelte.

Hangmat

Onze nieuwste aanwinst voor een nog relaxter leven is een hangmat. Twee palen gekocht bij de Hornbach gecombineerd met een van de buren geleende hangmat, levert een fijn schommel en wegsoes plekje op. Vanuit deze hangmat hebben we zicht op ons strookje met wilde bloemen, die sinds kort zeer uitbundig bloeien De bijen hebben er hun favoriete plekje van gemaakt. De sla, courgettes en tomaatjes in onze moestuin bakken doen ook erg hun best en belanden regelmatig op ons bord. De kippen van onze buurman groeien goed en kwamen laatst even met z’n vieren bij ons op bezoek. Ik geniet elke dag intens van deze prachtige plek en dit mooie bestaan.

Vrijheid

Ik kan natuurlijk een stukje schrijven over hoe mooi en fijn het hier is in ons kleine huisje en in ons dorpje en hoe ik geniet van het zwemmen in het kanaal bij warm weer, van ons moestuintje en van buiten eten aan onze nieuwe picknicktafel. Dus kortom: hoe ik geniet van de vrijheid hier. Maar de foto’s zeggen meer:

  • De burgemeester en een deel van het college op bezoek. Ze wierpen ook een blik in ons huisje

 

Open dag Kleinhuizen morgen 1 juni van 13.00 uur – 16.00 uur

We zijn aan het genieten van een weekje vrij en ondertussen hebben we gras gemaaid, houtsnippers gekruid, een strook aarde omgespit en ingezaaid (straks hopelijk wilde bloemen), horren gemaakt en wasjes gedraaid en opgehangen. Het is heerlijk weer dus wij en de poezen relaxen ook regelmatig even op de veranda.

We zijn klaar voor de open dag van morgen 1 juni in ons mooie dorpje Kleinhuizen. Van 13.00 uur – 16.00 uur is iedereen weer van harte welkom om de huisjes, inclusief die van ons, te bezichtigen. Het wordt prachtig weer, dus we rekenen op flink veel bezoekers.

Wellicht tot morgen!

  • Daan aan het spitten voor de aanleg van een strook met wilde bloemen

De kachel en de houtsnippers zijn gearriveerd

130 kg!

Er is veel gebeurd deze week in en rond ons tiny house. De pelletkachel (130 kg!) is dinsdag eindelijk bezorgd. De kachel hoeft in deze tijd van het jaar niet meer aan maar we hebben ‘m natuurlijk wel even uitgeprobeerd. Het vlammenspel is prachtig en er komt een heerlijke warmte vanaf. We zijn erg blij met het uiterlijk van de kachel, het maakt het interieur van het huisje helemaal af.

Snippers

Donderdag werd er een vrachtwagen met houtsnippers door de gemeente gebracht. Daan is flink met de kruiwagen in de weer geweest waardoor wij nu ook een looppad hebben naar ons huisje en daarnaast zijn we verbonden met onze buren. Er ligt nog een flinke bult dus alle paden kunnen indien nodig verse snippers krijgen. We krijgen nu geen natte schoenen meer als we ’s ochtends naar de fietsenstalling lopen en dat is wel erg prettig.

Daan heeft de veranda verder afgebouwd. We hebben een bloembak aan de reling gehangen en zaterdag kregen we een hanging basket vol met bloemen cadeau, dus ook die is opgehangen. Voor de schommelstoel hebben we een kussentje en een fijne imitatie schapenvacht gekocht. De poezen zijn ook dol op de veranda. Ze weten nog niet zo goed hoe ze het kattenluik open moeten krijgen maar als de deur open staat, banjeren ze lekker rond.

Lasagne

Onze buren hebben kortgeleden een pizzaoven gekocht. We hebben al van de verse pizza mogen genieten maar zaterdagavond hebben Daan en ik een lasagne gemaakt van verse pasta met behulp van de pastamachine voor in de oven. Het was een groot succes en de smaak was top. Het is erg gezellig om zo nu en dan met de buren in wisselende samenstellingen te eten.

Zondagochtend hadden we bezoek van family en van hen kregen we twee superleuke hangplantjes. Zeer passend bij ons huisje. Zondagmiddag heb ik in de kraam gestaan van Tiny Village Kleinhuizen op de duurzaamheidsmarkt in Nieuwegein. Naast informatie voor bezoekers konden kinderen een Tiny tuinkers tuintje maken. Er was veel belangstelling en het was erg geslaagd.

Het verslag van de initiatiefgroepenbijeenkomst waar we vorige week zaterdag bij waren staat nu op de website van Tiny House Nederland inclusief een link naar het filmpje dat Daan heeft gemaakt van deze dag

  • De langverwachte kachel

Van open dag tot schommelstoel

Open dag

Het is even rustig geweest op Annelieszoekt, maar des te drukker was het in ons leven. Het leven en wonen in ons tiny house bevalt heel erg goed, maar het levert ook allerlei werkzaamheden op zoals het uitgraven van de aanwezige waterleiding, het ingraven van de watertank waar we regenwater in opvangen, het zo praktisch mogelijk inrichten van ons huisje en de bouw van de veranda. Daarnaast hebben we op 4 mei ons huisje opengesteld voor de open dag in Kleinhuizen. Ondanks het buiige weer, kwamen er toch nog zo’n 60-80 bezoekers. We vonden het erg leuk om trots te kunnen vertellen over ons huisje. Mensen waren zeer geïnteresseerd en stelden veel vragen, dus na afloop hadden Daan en ik wel een beetje last van onze keel… Tijdens de dag stelden bezoekers o.a. vragen over hoe je de was doet in een tiny house. Voor iedereen die geïnteresseerd is: ik heb daar recent een blogje over geschreven op de website van Tiny House Nederland.

Schommelstoel

De maandelijkse bewonersmeeting van Kleinhuizen was deze keer in ons huisje, zodat we dit direct konden combineren met een housewarming. En dan merk je dat er toch veel meer mensen in een tiny house passen dan je misschien denkt! Ook zijn we nog bezig als vrijwilliger voor Tiny House Nederland (THN). Gisteren waren we bij de tweede landelijke initiatiefgroepen bijeenkomst in Culemborg. Daan heeft een mooi filmpje gemaakt, dat zeer binnenkort op youtube zal verschijnen en ik ben bezig met het schrijven van een blogje over de middag voor op de website van THN. Beide linkjes zal ik hier binnenkort delen. Onze poezendieren zijn al aardig gewend op hun nieuwe stekje en ze zijn vrijdag gechipt, waardoor ze binnenkort lekker naar buiten kunnen. Daan heeft in recordtempo een mooie veranda gemaakt en mijn wens ging in vervulling toen ik van hem een schommelstoel kreeg. Ik ben er heel erg blij mee!

  • De gezamenlijke grote picknicktafel in gebruik i.v.m. bezoek