Schapenvachtjes

We hebben onze tuinstoelen en een tuintafeltje weggeven aan een buurvrouw hier op het terrein die er erg blij mee is. Daarvoor in de plaats zijn twee rotan stoeltjes gekomen die we heel graag een schapenvacht gunden en ons zelf ook, want ze houden ons lekker warm als het buiten nog wat fris is of als het ’s avonds afkoelt. Maar omdat ik geen vacht met een een achterkant van leer wil van een schaap dat daarvoor wordt geslacht, ben ik gaan zoeken naar vegetarische schapenvachten. Die bestaan! Het zijn zogenaamde viltvachten. Het schaap wordt geschoren en huppelt vrolijk verder en de vacht wordt vervolgens vastgemaakt op gevilte wol. Bij mijn zoektocht kwam ik terecht op Jouw Unieke Viltvacht. Op deze website vertelt Hannah enthousiast over haar werkwijze en filosofie.

Water en zeep

Ze legt uit dat de meeste schapenrassen één keer per jaar worden geschoren. Ze verzamelt de wol direct na het scheren door het in katoenen doeken te rollen. Voor het viltproces legt ze een laag losse (gekaarde) wol op de achterkant van de vacht en door middel van een eeuwenoude techniek met water, zeep en wrijving, vilt ze de losse wol vast aan de vacht. 
Het hete water zorgt ervoor dat de schubben van de haren openspringen, de zeep geleidt het water, de wrijving zorgt ervoor dat de haren in elkaar grijpen en de afkoeling dat de wol krimpt. Zo ontstaat een prachtig stevige achterkant, en is de bovenkant precies zoals hij van het schaap afkomt. 

Rust

Ik lees in een blogje dat ze probeert om wol van schapen af te nemen die in rust zijn geschoren en die worden geknipt in plaats van met de machine geschoren. Ze heeft zelf ook een scheercursus gevolgd. De wol die ze gebruikt komt uit een straal van 20 km rondom haar woonplek en de gekaarde wol die ze gebruikt voor het vilt komt uit Noord-Holland. De viltvachten van Hannah zijn een 100% Nederlands product. Hannah geeft ook workshops.

Drentse heideschapen

Toen ik dit allemaal las, was ik verkocht! Deze manier van werken spreekt mij zeer aan. Ik bestelde twee vachtjes via de mail en had leuk contact met Hannah. Ze vertelde dat de vachten van onze schapen komen van Drentse heideschapen die lopen in Lunteren. Hoe leuk is dat!

Het resultaat op de foto’s is prachtig zoals je ziet, maar wat veel belangrijker is: de rotan stoeltjes zitten heerlijk met zo’n vachtje erin en wij blijven lekker warm. En Lucky ook!